Ontstoken tandvlees (Gingivitis)
Een gezond gebit vormt een belangrijk onderdeel van het lichaam. De functies van de mond zijn het verwerken van voedsel, ondersteuning van spraak en het leveren van een positieve bijdrage aan ons uiterlijk.
Gezond tandvlees legt de basis voor een gezond gebit. Gezond tandvlees kunt u krijgen door dagelijks twee keer grondig uw gebit te reinigen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken. Zo kan de tandarts de conditie van het tandvlees bepalen en in goede staat houden.
Gingivitis
Wij horen van patiënten weleens de onderstaande uitspraken: “Ik poets mijn tanden en kiezen twee keer per dag en toch blijft mijn tandvlees na het poetsen bloeden.” Of “Mijn tandvlees bloedt vaak en ik heb dit al jaren maar ik heb er geen last van.”
Helaas zijn dit tekens van ongezond tandvlees. Iedere dag hopen bacteriën, in de vorm van tandplaque, zich op tanden en kiezen. Tandplaque kan zich ophopen op de slijmvliezen en tong. Het tandvlees raakt ontstoken wanneer de tandplaque onvoldoende tijdens het tandenpoetsen verwijderd wordt. Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Ontstoken tandvlees ziet er rood en opgezwollen uit. Daarnaast kan het tandvlees tijdens het poetsen of eten gaan bloeden. Het vervelende aan ontstoken tandvlees is dat u dit zelf niet kunt constateren. Dit komt doordat u wellicht weinig of geen pijn voelt.
Wanneer men vatbaar is voor tandvleescomplicaties kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden en de dieper gelegen structuren van de tanden en kiezen aantasten. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd. Wanneer de ontstekingen blijven groeien kan parodontitis verlies veroorzaken van aanhechtingen en steun van de tanden en kiezen. Dit zorgt dan voor gebrek aan stevigheid in het bot. In meeste gevallen krijgt u in een late stadium pijn aan uw tandvlees.
Bij controle van uw tandvlees kan de tandarts de ernst van de ontsteking aan de hand van röntgenfoto’s bepalen en uw tandvlees door middel van een cijfer beoordelen. Hierdoor kunt u probleem voorkomen of ervoor zorgen dat de ontsteking snel geneest.
Tandvleesontsteking zonder tandplaque
Een ontsteking in het tandvlees hoeft niet gepaard te gaan met ophoging van tandplaque. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor tandvleesontsteking. Hieronder treft u de verschillende oorzaken:
- De virale infectie: Een aantal Herpes-achtige virussen in het lichaam kunnen in de mond vrijkomen. Maar ook allerlei andere kinderziekten zoals mazelen kunnen gingivitis veroorzaken.
- Schimmelinfecties (Candida Albicans): Schimmelinfectie komt ook in de mond voor. In de meeste gevallen ziet het eruit als een witte afwrijfbare laag op het tandvlees. Een ander vorm van Candida Albicans is een vuurrood tandvlees.
- Bacteriële infecties: Onderzoeken geven aan dat veel jongeren te maken krijgen met streptokokkeninfectie. Hierbij is er sprake van een sterke, pijnlijke en acute ontsteking van het tandvlees.
- Allergische reacties: Een aantal allergenen kunnen via contactallergie gingivitis veroorzaken. Denk hierbij aan tandpasta’s, mondspoelmiddelen en voedingswaren.
- Mondademhaling: Het mondspeeksel heeft een antibacteriële samenstelling. Door mondademhaling zal de mond uitdrogen waardoor het effect van speeksel minder wordt. Dit geeft eveneens aanleiding tot gingivitis.
- Radiotherapie: Bestraling en de dosering van chemo kan rechtstreeks effect hebben op het tandvlees. Het tandvlees zal bloeden en rood uitzien. Dit type van gingivitis kan men niet verhelpen en verdwijnt binnen een paar weken tot maanden na de afronding van behandeling.
- Voeding deficiëntie: Een te kort aan vitamine C en D kunnen oorzaak zijn van gingivitis.
- Ectodermale afwijking: Heeft u last van Linchen Planus? Lichen Planus wordt door de patiënt meestal niet opgemerkt. De sterke vorm leidt echter vaak tot een branderig gevoel. In de mond ziet het tandvlees er dan vuurrood uit.
Periodieke Parodontaal Screening (PPS)
De tandarts en mondhygiënist gebruiken een meetinstrument om het tandvlees te beoordelen. Aan de hand hiervan wordt de mate en ernst van de tandvleesontsteking bepaald. Het tandvlees krijgt dan een cijfer. Dit wordt ook wel het PPS-cijfer genoemd. De PPS wordt tijdens de halfjaarlijkse controle uitgevoerd. Uw tandvlees wordt beoordeeld en, afhankelijk van de beoordeling, wordt er in samenspraak met de mondhygiënist een passend behandelplan voor u gemaakt.
Voor uitgebreide toelichting adviseren wij contact met ons op te nemen. Door specialisatie en ervaring herkennen wij oorzaken van tandvleesontsteking en we helpen u er graag van af.