Parodontitis

Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking en een multifactoriële aandoening. Dat wil zeggen dat er verschillende factoren en risico’s vastgesteld zijn voor deze aandoening. Voorbeelden hiervan zijn onder anderen: tandplaque, leeftijd, roken, stress, genetische factoren, andere ziekten in uw lichaam en al eerder doorgemaakte parodontitis.

Wat is parodontitis?

Wanneer u vatbaar bent voor tandvleesontsteking dan kan het zijn dat de ontsteking in uw tandvleesrand verder uitbreidt en verergert naar het steunweefsel van uw gebit. Het tandvlees is dan rood, bloedt en zwelt op langs de randen van de tanden en kiezen. Het gevolg van parodontitis is het loslaten van het tandvlees.

De ruimte die er dan ontstaat wordt ook wel ‘pocket’ genoemd. Dit zorgt ervoor dat in de tussengelegen ruimte (de pocket) bacteriën ophopen waardoor de ontsteking naar het kaakbot verplaatst. Het kaakbot breekt hierdoor af en de pockets worden dan dieper.

Voor u is het heel lastig om de diepe pockets dagelijks te reinigen. In de verdiepte pockets zit namelijk veel bacteriën die zich vervolgens in tandplaque vormen. De achtergebleven tandplaque zal dan weer op zijn beurt zich omvormen in tandsteen. Wanneer het kaakbot verloren gaat en wanneer het steunweefsel van de tanden en kiezen eveneens verloren gaat, dan kan het gevolg zijn dat u uw tanden of kiezen zult verliezen. Het verloren kaakbot kan zich niet meer herstellen en zal ook niet meer terug groeien.

Mogelijke oorzaken van parodontitis

Wanneer iemand in uw familie parodontitis heeft dan kan het mogelijk zijn dat u sneller vatbaar bent voor parodontitis. Roken en stress kan ook een oorzaak zijn. Dit komt doordat het immuunsysteem verzwakt wordt. Daarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist te gaan om vroegtijdige ontstekingen of beginnende verschijnselen van parodontitis te ontdekken en te behandelen.

Waarom een parodontitis behandeling?

Parodontitis wordt beschouwd als een chronische infectieuze aandoening van de tanden en kiezen. Het kan met succes behandeld worden op één voorwaarde: dat de dagelijkse mondverzorging goed uitgevoerd wordt. Het doel van de parodontitis behandeling is ontstoken weefsel te laten genezen. Door het zorgvuldig verwijderen van plaque en tandsteen wordt het worteloppervlak in conditie gebracht dat ervoor zorgt dat de tanden, kiezen, het tandvlees en kaakbot kan herstellen. Het eindresultaat zorgt ervoor dat het tandvlees weer strak rondom het gebit komt te liggen.

Hoe wordt parodontitis behandeld?

Natuurlijk duikt de vraag bij u op hoe een parodontitis behandeld wordt. Hieronder leest u stapsgewijs de behandeling:

  • Als eerste krijgt u instructie over een goede manier van mondverzorging;
  • Daarna volgt een reiniging van het gebit door de mondhygiënist;
  • Alle tandsteen en ontstekingen zowel boven als onder het tandvlees wordt grondig verwijderd;
  • Daarna zal de mondhygiënist een uitgebreide toelichting geven over het verloop van de gebitsreiniging en een op maat gemaakt behandelplan met u bespreken;
  • Tot slot is voor het behoud van een goed resultaat van de behandeling (op lange termijn) het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist erg belangrijk.

Flapbehandeling van het tandvlees

Na de eerdergenoemde behandeling is het mogelijk dat parodontitis op enkele plaatsen nog in de mond achterblijft. Dit komt door rest tandsteen, rest pocket, rest ontstekingen of afwijkende stand van wortels van het gebit. Dit kan uiteraard behandeld worden door middel van een tandvlees opklap (flap) behandeling uit te voeren. Indien u meer informatie hierover wenst neem dan contact met ons op.

Het kan voorkomen dat u één of meerdere van de onderstaande symptomen ervaart. Onze mondzorgprofessionals kunnen u hierover advies geven. De symptomen zijn:

  • Rood, slap of gezwollen tandvlees;
  • Gevoelig of pijnlijk tandvlees bij het poetsen;
  • Uw tandvlees bloedt bij het poetsen of eten;
  • Vieze smaak of onprettige ademgeur;
  • Er beginnen ruimtes te ontstaan tussen de tanden en kiezen;
  • Uw tanden en kiezen losser gaan staan.

Wanneer u dit ervaart neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Instagram Logo Schuytse
Tandartsen
Instagram Logo Schuytse
Jeugdtandheelkunde
COVID-19
Afspraak maken 026 - 2001161