Tandvleesontsteking door zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt fysiologische en hormonale verandering in het lichaam van de vrouw plaats. De mondholte is één van de plekken in het lichaam waarin die veranderingen zicht- en merkbaar kunnen worden. Hieronder leest u wat u kunt verwachten van zwangerschapsgingivitis.

Hoe ontstaat zwangerschapsgingivitis?

In het tweede trimester van de zwangerschap neemt de ernst en mate van tandvleesontsteking toe. Het tandvlees bloedt sneller en zwelt vaker op. Ook de ruimtes tussen de tandvleesrand en tand nemen toe. Daarnaast zal er gedurende de zwangerschap een verandering optreden in de bloedvaten. De voornaamste oorzaak van tandvleesontsteking bij zwangere vrouwen is een reactie van een hoge hormoonwaarde in het lichaam in combinatie met tandplaque dat zorgt voor overgevoelig tandvlees. Dit wordt ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Wanneer u dan minder aandacht besteedt aan uw mondverzorging dan neemt de kans snel toe dat u ook cariës (gaatjes) en andere tandvlees complicaties oploopt.

Epulis gravidarum

Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap een rondvormig en pijnloos fibroom in het tandvlees. Het woord ‘Epulis’ betekent ook wel een lokale zwelling opgebouwd door granulatieweefsel dat goedaardig is. Deze zwelling wordt vaak veroorzaakt door een te hoge hormoonspiegel en komt voor bij 5% van de zwangere vrouwen. Daarnaast komt het ook vaak voor in de bovenkaak en verschijnt meestal in het eerste trimester van de zwangerschap. Er is natuurlijk geen reden tot paniek want een Epulis gravidarum verdwijnt meestal spontaan na de bevalling.

Mondzorg bij zwangerschap

Over het algemeen kunt u tandvlees complicaties, die gedurende de zwangerschap ontstaan, voorkomen. Dit is te realiseren door extra aandacht te besteden aan mondverzorging zoals:

  • Zorgvuldig twee keer per dag te poetsen;
  • Het schoonhouden van ruimtes tussen de tanden en kiezen met tandenstokers, flossdraad of ragers;
  • Het goed schoonhouden van de achterste kiezen;
  • Het verminderen van zoetigheid en dranken met suiker;
  • De mondhygiënist regelmatig bezoeken voor een gebitsreiniging.

Misselijkheid door zwangerschap

In de meeste gevallen gaat zwangerschap gepaard met misselijkheid waardoor sommige vrouwen regelmatig braken. De verleiding is natuurlijk groot om direct na het braken het gebit te poetsen. Dit kunt u beter niet doen omdat het maagzuur uw tandglazuur aantast. Wanneer u gaat tandenpoetsen dan zal de tandenborstel en tandpasta een schurende werking hebben op uw gebit. Hierdoor ontstaat een snellere reactie van slijtage van het gebit en poetst u het tandglazuur weg. Weggepoetste tandglazuur groeit niet meer terug. Om het tandglazuur te beschermen adviseren wij om het gebit na het braken met water of mondspoelmiddel te spoelen.

Laat uw gebit regelmatig controleren

Het is belangrijk om uw tandarts op de hoogte te stellen van uw zwangerschap. Laat uw gebit regelmatig controleren om vroegtijdig mond- en tandvlees complicaties te ontdekken.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Instagram Logo Schuytse
Tandartsen
Instagram Logo Schuytse
Jeugdtandheelkunde
COVID-19
Afspraak maken 026 - 2001161